Pizza fun facts! 10 lucruri interesante pe care nu le știai despre pizza

Pizza fun facts! 10 lucruri interesante pe care nu le știai despre pizza

Pizza este una dintre cele mai populare rețete culinare din lume, existând numeroase feluri cu diferite ingrediente și varii moduri de gătit. Cu toate acestea, cât de multe știi despre pizza, în afară de faptul că este extrem de delicioasă?

Dacă ți-am stârnit măcar puțin curiozitatea, citește informațiile următoare și află cele 10 lucruri interesante despre pizza pe care toată lumea ar trebui să le cunoască!

Cum a apărut pizza?

Dacă până acum toată lumea asocia pizza cu Italia, ei bine aceasta a apărut pentru prima oară în Grecia. Vechea civilizație elenă obișnuia să coacă un fel de lipii care semănau cu blatul de pizza, peste care turnau ulei de măsline și presărau condimente. După cum se poate observa, încă de la început pizza a fost o rețetă foarte versatilă, cu foarte multe alimente ce puteau fi combinate.

Cum a ajuns în Italia?

Pizza a ajuns în Italia de abia în secolul al XVIII-lea, fiind vândută la colțuri de stradă. Prima pizzerie a fost deschisă în Napoli în 1738, sub denumirea de „Antica Pizzeria”, de aici inspirându-ne pentru pizzeria noastră „Antica Pizza” ce poate fi întâlnită în inima Bucureștiului, în Piața Amzei.

Cum s-a răspândit pizza?

Consumul de pizza a avut un boom după cel de-Al Doilea Război Mondial, când soldați din mai multe națiuni s-au întors acasă la familiile și prietenii lor și le-au povestit acestora de deliciile italiene și diferitele sortimente puse pe pizza. Alături de pizza, pastele au început și ele să devină din ce în ce mai cunoscute.

Istoria Pizzei Margherita

Pizza Margherita a fost creată pentru prima oară în 1889 în Italia și oferită Reginei Margherita a Italiei. Singurele ingrediente puse pe pizza au fost: mozzarella, busuioc proaspăt și sos de roșii - ingrediente care se păstrează și astăzi în rețetele moderne.

Legea pizzei

Pe bune! În Italia există o lege în care se stipulează clar care sunt regulile pentru a crea o pizza adevărată, având fiecare pas menționat: de la blat la prezența și ordinea fiecărui ingredient pe produs. Pizza originală nu ar trebui să fie mai mare de 35 cm.

Pizza pe Marte

Nu chiar pe Marte, dar în spațiu cu siguranță! În anul 2001, Agenția Spațială Rusă a primit o comandă specială, și anume de a livra o pizza în spațiu, pe Stația Spațială Internațională. Yuri Ushakov a avut deosebita onoare de a livra mâncarea. Un catering extraterestru, ai putea spune!

Pizzele exotice

Pe atât de controversate, pe atât de delicioase. Există numeroase persoane care preferă pizze cu ingrediente speciale în defavoarea celor clasice. De aici a pornit și trendul cu pizza cu ananas ce a luat naștere în Canada, însă dacă ești curios de alte alimente deosebite pe pizza, atunci poți încerca Mortadella e Pistacchio, ce conține: sos pomodoro, mozzarella bivoliță Buffala, mozzarella fior di latte, mortadela cu fistic, fistic proaspăt și crema aceto.

În același chip, foarte mulți iubitori de pizza, dar și de mâncăruri și delicii internaționale, încearcă să găsească combinația perfectă între cele două. Ce spui de o pizza cu rețetă tradițională italiană și cu ingrediente franțuzești? Pizza Mela Formaggio Blu le conține pe amândouă: sos bianco, măr proaspăt, blue cheese, usturoi fresh, nucă rumenită, bacon și mozzarella fior di latte.

Recordul la mâncat pizza

Cristian Dumitru, din România, este înscris în cartea recordurilor pentru că a reușit să depășească toți concurenții. A mâncat într-o săptămână 200 de kilograme de pizza. Dar nu îți face probleme, noi avem porțiile mai mici, la 32cm sau 50cm. 

Pizza previne cancerul

Pizza este o rețetă incredibilă la gust și, cu atât mai mult, poate scădea riscul unor anumite tipuri de cancer: de colon, esofagian și cel de la nivelul gurii, dacă este consumată o dată pe săptămână.

Sursă foto:

https://www.freepik.com/free-photo/front-view-chicken-pizza-with-bell-red-yellow-pepper-with-yellow-cherry-tomatoes_8195437.htm#page=3&query=pizza&position=19

Cea mai scumpă pizza la 12.000 dolari

La noi cu siguranță vei găsi prețuri atractive pentru tot buzunarul! Luis XIII din Italia a comandat cea mai scumpă pizza din lume, în valoare de 12.000 de dolari. Aceasta conținea: caviar, brânză mozzarella bufala, boabe de sare de mare australiană din râul Murray și homar din Norvegia.

Pentru că ai aflat atât de multe informații despre pizza, ce spui să și încerci una chiar la noi la terasă? Dacă simți că ești obosit după un program aglomerat, nu îți face probleme, livrăm și acasă, pentru confortul de care ai nevoie. Alege ofertele speciale cu pizza și băuturi răcoritoare și satură-ți pofta de ceva bun!